Artikel Terkini

Saham-Saham Glove Terus Terbang – Majalah Labur


Alhamdulillah, keadaan semasa pandemik Covid-19 kelihatan semakin reda. Di Malaysia sendiri, kita sekarang di dalam fasa Perintah Kawalan Pergerakan Berperingkat (PKPB) di mana keadaan tidak begitu ketat seperti sebelum ini.

Tetapi kes kluster terbaru di China menguatkan jangkaan untuk gelombang kedua.

Saham Defensif Di Kala Pandemik

Disebabkan ketidaktentuan inilah, permintaan terhadap sarung tangan getah meningkat naik. Bila permintaan meningkat, sudah pastinya syarikat-syarikat yang terlibat di dalam pembuatan sarung tangan getah akan menerima tempahan yang bertambah.

Bila permintaan bertambah, jualan bertambah, pendapatan bertambah, keuntungan pun bertambah.

Harga saham? Naiklah jawabnya!

Untuk pengatahuan, pengeluaran sarung tangan getah termasuk dalam industri Penjagaan Kesihatan. Sehingga November 2019, terdapat 16 saham patuh syariah dalam kategori ini.

This image has an empty alt attribute; its file name is 200320-Gloves-01-700x700.png

Jom tengok pulangan saham-saham sarung tangan getah ini di Bursa Malaysia:

Top Glove Corporation

This image has an empty alt attribute; its file name is 200320-Gloves-02-1-700x700.png
Sumber gambar : Facebook Tuan Hj Mohd Asri

Tapi itu cerita bulan Mac yang lalu, bagaimana pula yang terkini?

Sumber: TradingView

Setakat tengahari 12 Mei 2020, harga saham Top Glove dah RM7.97 seunit. Dalam masa tak sampai 2 bulan telah naik lebih dari dua Ringgit seunit.

Harga saham 19 Mac 2020: RM5.85
Harga saham 12 Mei 2020: RM7.97
Kenaikan: RM2.12 atau +36.24%

Gambar yang dikongsikan ini adalah contoh real pegangan saham Top Glove dengan untung kasar 60%. Modal masa beli hanya RM9,930.

๐—ค๐˜๐˜† ๐—ข๐—ป ๐—›๐—ฎ๐—ป๐—ฑ โ€“ kuantiti saham yang kita beli
๐—”๐˜ƒ๐—ด ๐—ฃ๐—ฟ๐—ถ๐—ฐ๐—ฒ โ€“ harga saham masa dibeli
๐—Ÿ๐—ฎ๐˜€๐˜ โ€“ harga ๐˜€๐—ฒ๐—บ๐—ฎ๐˜€๐—ฎ saham
๐—–๐—ผ๐˜€๐˜ โ€“ kos membeli saham
๐— ๐—ฎ๐—ฟ๐—ธ๐—ฒ๐˜ โ€“ nilai semasa pegangan saham

Kossan Rubber Industries

Seterusnya, kita ada Kossan yang juga cukup popular di dalam industri sarung tangan getah ini.

Sumber: Trading View

Pada tengahari 12 Mei 2020, harganya meningkat kepada RM6.25 seunit.

Harga saham 19 Mac 2020: RM4.57
Harga saham 12 Mei 2020: RM6.25
Kenaikan: RM1.68 atau +36.76%

Lagi satu saham sarung tangan getah yang naik sebanyak 36% dalam masa tak sampai dua bulan.

Takut dengan harga kayangan saham Top Glove dan Kossan?

Bagaimana dengan saham-saham lain yang lebih mampu milik?

Supermax Corporation

Dua bulan lepas, harga seunit Supermax Corporation ni baru RM1.46. Kira mampu milik lah juga kan?

Sumber: Trading View

Wow, sekarang harga saham Supermax dah cecah RM3.25 pula.

Harga saham 19 Mac 2020: RM1.46
Harga saham 12 Mei 2020: RM3.25
Kenaikan: RM1.79 atau +122.60%

Gambar ini pula contoh real pegangan saham dalam Supermax. Modal tak sampai RM5 ribu. Nah, siapa kata kena ada modal besar baru boleh buat duit dalam saham?

Saham harga RM1 pun ada yang kata mahal. Ada tak contoh saham yang โ€˜mur murโ€™, yang harga bersen-sen, bagaimana pula dengan prestasi mereka?

Comfort Gloves

Dua bulan lepas, harga saham di bawah RM1 iaitu RM0.62 seunit. Memang mampu milik sangat ni, maklumlah โ€˜penny stockโ€™ seperti ini yang dicari-cari pelabur runcit.

Sumber: Trading View

Pada 12 Mei 2020, harga seunit Comfort Gloves ini telah mencecah RM2.12 seunit!!!! Berapa peratus pulangan tu?

Harga saham 19 Mac 2020: RM0.62
Harga saham 12 Mei 2020: RM2.12
Kenaikan: RM1.50 atau +241.94%

Apakah kegilaan ini yang menyebabkan harga saham Comfort Gloves telah meningkat sebanyak 241% dalam masa tak sampai dua bulan?

Boleh Beli Lagi Ke Saham-Saham Sarung Tangan Getah?

Soalan popular yang sering kami terima, boleh beli lagi ke saham-saham sarung tangan getah ni? Boleh naik lagi ke? Boleh buat untung lagi ke?

Baca lagi Saham Mahal Boleh Naik Lagi Ke Harganya?

Kajian kami melihatkan ianya akan bertahan selagi pandemik belum berakhir, tetapi boleh jadi kami silap. Tiada apa yang pasti.

Untuk lebih yakin, kenalah cari ilmu. Kenalah buat Analisa Fundamental dan Analisa Teknikal. Paling penting, sebelum beli mana-mana saham, kena ada Trading Plan.

Jangan ikut-ikut orang. Orang lain beli, kita pun beli. Buat kajian sendiri.

Di kala orang lain berkata pasaran saham sebab boleh melingkup, tetapi mereka yang sudah memiliki ilmunya meraih keuntungan luar biasa.

Tahniah kepada anda yang telah melibatkan diri dan meraih pulangan yang baik, jangan lupa lunaskan zakat saham. Semoga dapat disampaikan ilmu ini kepada orang lain.



Source link