Artikel Terkini

Sejarah Syarikat Bata Yang Jarang Diketahui Umum


Bila sebut nama Bata, sudah pasti ramai yang memiliki kasut ini sejak dari kecil dan menggunakannya di zaman persekolahan. Ada di antara kita yang menyangka kasut keluaran Bata itu adalah buatan Malaysia kerana ianya dikenali di Malaysia sebelum negara kita merdeka lagi.

Apa pun sangkaan tersebut adalah tidak benar kerana Bata bukanlah kasut buatan Malaysia sebaliknya berasal dari Eropah.

Orang yang bertanggunjawab dalam penghasilan kasut ini adalah Tomáš Baťa yang merupakan rakyat Czechoslovakia. Dia yang dibesarkan didalam keluarga yang mempunyai darah seni penghasilan kasut kerana ibu bapanya merupakan penjual kasut.

Walaupun begitu, dia tidak berminat untuk meneruskan legasi perniagaan keluarganya. Dia bersama dengan adiknya telah menubuhkan sebuah syarikat dengan menggunakan wang pinjaman daripada ibunya pada tahun 1894.

Syarikat kasut pertamanya itu diberi nama sebagai Baťovky. Antara keunikan kasut yang dikeluarkan oleh Tomáš Baťa adalah kasut mereka ini dibuat dari fabrik berbanding dengan kulit.

Seperti kita tahu, kebanyakan kasut pada era tersebut dihasilkan daripada kulit dan Tomáš Baťa membuat inovasi yang terawal menggunakan fabrik. Hasilnya, kasut yang dihasilkan oleh Tomáš Baťa ini dapat dijual dengan harga yang murah.

Kerjasama di antara adik – beradik Bata berakhir apabila adik lelakinya mati akibat penyakit Tuberculosis manakala adik perempuannya telah berkahwin dengan lelaki pilihannya.

Sejak dari itu, urusan perniagaan kasut syarikat Bata ini telah diuruskan oleh dirinya sendiri. Dia telah merubah jenama kasutnya ini kepada jenama Bata sempena dengan namanya.

Tomáš Baťa

Oleh sebab kasut yang dihasilkan oleh Bata ini murah dan berkualiti, dalam tempoh yang singkat sahaja kasut Bata mula menjadi pilihan penduduk Eropah ketika itu.

Selepas perang tamat, Tomáš Baťa telah mengalami kesukaran kerana bahan mentah untuk menghasilkan kasut sukar diperolehi. Walaupun begitu, ia tidak menjadi alasan untuk menghalang Tomáš Baťa dari terus berusaha untuk memajukan perniagaannya.

Pada era 1920-an, Tomáš Baťa telah mempelbagaikan perniagaan syarikatnya antara sumbangan besar Syarikat Bata dalam konsep meletak harga yang mana harga diakhiri oleh 9 (999 berbanding 1000).

Konsep ini telah membuat psikologi pembeli nampak murah dan akhirnya telah menjadi ikutan kepada para pengusaha yang lain. Tomáš Baťa meninggal pada tahun 1932 apabila kapal terbang yang dinaikinya telah terhempas dan perniagaan syarikat kasutnya itu telah diwarisi oleh anaknya, Thomas J. Bata.

Thomas J. Bata juga merupakan seorang ahli pernagaan yang sangat berkaliber sama seperti bapanya. Antara kehebatan yang dimiliki oleh Thomas J. Bata dan juga bapanya adalah menjaga hak kebajikan para pekerja mereka.

Syarikat Bata terkenal dalam menjaga kebajikan pekerja mereka. Syarikat ini telah menyediakan pelbagai kemudahan yang terbaik untuk keselesaan pekerja mereka seperti rumah, hospital dan kompleks sukan.

Pada era inilah perniagaan Bata mula berkembang dengan pesat dengan pembukaan pelbagai kilang kasut mereka di beberapa negara Eropah seperti Belanda, Perancis dan juga Jerman.

Ketika Perang Dunia Kedua mula tercetus, Thomas J. Bata telah membawa keluarganya berhijrah ke Kanada. Selepas perang dunia kedua tamat, Czechoslovakia telah jatuh ke tangan pihak komunis.

Semua kilang dan harta benda milik keluarga Bata diambil oleh pihak komunis. Thomas J. Bata yang kemudianya  membuka perniagaan Bata mereka di Kanada.

Perniagaan Bata semakin berkembang selepas Perang Dunia Kedua dan terus memfokuskan penghasilan kasut berkualiti pada harga yang berpatutan.

Walaupun jenama Bata ini tidak sepopular jenama kasut yang lain seperti Nike dan Adidas, kehadiran jenama kasut ini di dalam pasaran masih lagi dapat memberi saingan yang sengit.

Sumber Rujukan:Source link