Artikel Terkini

Servis Residen RM2 juta Dipecahkan Pemiliknya Kerana Isu Kualiti


Baru – baru ini viral mengenai seorang lelaki Cina yang telah memecahkan meja makan dan menyembur cat merah hampir di seluruh unitnya sebagai satu cara ‘mengajar’ pemaju Tropicana Corporation Berhad yang menjual unit servis residen mewah di ibu kota. 

Lelaki tersebut telah menyembur lantai, langsir, perabot dan pintu gelangsar dengan cat merah kerana tidak berpuas hati dengan janji dan hasil kerja yang diberikan pemaju tersebut. 

Kredit: Rojak POT

Servis residen ini terletak 50 meter dari KLCC dan berharga RM1.6 juta sehingga RM3.7 juta dan dibangunkan sepenuhnya oleh Tropicana Corporation Berhad dikatakan menjanjikan unit dengan perabot fully furnished dengan hiasan dalaman yang indah.

“Macam mana dia tak marah bila dah bayar RM2 juta tetapi dapat perabot IKEA!” -netizen 

Kredit: Propertyguru

Rata – rata netizen menyokong tindakan lelaki tersebut yang bersumpah untuk menjatuhkan reputasi Tropicana Corporation Berhad dan juga akan tinggal di unit yang telah rosak ini supaya dijadikan unit pameran bagi bakal pembeli Tropicana The Residences KLCC yang lain. 

KENAPA AMUKAN INI TERJADI?

Pokok tidak akan bergoyang jika tiada angin, dan lelaki ini difahamkan mengamuk gara – gara berasa ditipu dengan hasil kerja dan tidak mendapat apa yang ditawarkan pemaju Tropicana Corporation Berhad. 

Antara perkara yang ditekankan oleh lelaki ini adalah :-

  1. Kualiti set sofa dan meja makan.
  2. Langsir yang tidak mempunyai batang tirai.
  3. Pintu “pintar dan berfungsi” yang perlu dibuka dengan menarik lubang kecil.
  4. Jubin marmar yang retak.
  5. Kualiti perabot dan hiasan dalaman unit. 

SALAH PEMAJU ATAU PEMBELI?

Jelas sekali kita tidak boleh membuat penilaian pihak mana yang bersalah dalam isu ini selagi pihak Tropicana Corporation Berhad belum mengeluarkan sebarang kenyataan rasmi berkenaan isu viral ini. 

Sungguhpun begitu, Tropicana The Residences KLCC ini telah menjanjikan dekorasi hiasan dalaman dan perabot berkelengkapan penuh mengikut spesifikasi W Hotel

Kredit: Propertyguru

Kredit: Propertyguru

Bahkan setiap pembeli harus bersetuju dengan konsep reka bentuk dan pilihan perabot sebelum menandatangani surat perjanjian VP (Vacant Possesion).

Buat bakal pembeli rumah di luar sana, kita harus menerima kenyataan bahawa bilik pameran bukanlah mewakili unit akhir yang sebenar dan kebanyakan bilik pameran telah dihias dengan begitu baik sebagai satu cara pemasaran. 

ISU PERTAMA ATAU BERULANG?

Ini bukanlah kes pertama terjadi di Malaysia berkenaan pembeli rumah yang mengamuk dengan kualiti rumah yang mereka dapat. Buat pengetahuan anda, Empire City Damansara pernah dikecam kerana skandal berkaitan wakil arkitek dan pemajunya Mammoth Empire.

Kredit: Rojak POT

Kredit: Rojak POT

Begitu juga dengan Saville @ The Park di Bangsar South yang menimpa pembeli rumah tersebut di mana lif tidak berfungsi, paip tersumbat, siling rumah berkulat, lantai simen yang tidak diturap dengan rata dan pelbagai lagi isu lain. 

Konkusinya, sebagai pembeli anda mempunyai hak untuk melaporkan salah laku pemaju yang membina rumah anda. Cadangan terbaik dari tim Hartabumi ialah supaya anda mengupah pakar dalam mengenal pasti kecacatan pada unit rumah anda. 


Langgan Info Terkini

Source link