Artikel Terkini

Softbank, Syarikat Pelaburan Terbesar Dalam Sektor Teknologi Dunia


Softbank merupakan salah sebuah syarikat konglomerat terbesar di dunia yang berasal dari Jepun. Ianya merupakan syarikat yang melakukan pelaburan terhadap pelbagai sektor teknologi dunia terutamanya yang berada di Lembah Silikon (Silicon Valley).

Ramai orang yang terkeliru dengan status nama syarikat ini dan kebanyakan dari mereka menyangka Softbank ini adalah sebuah bank yang menyediakan pinjaman seperti bank yang lain tetapi hakikatnya, ia merupakan sebuah syarikat penjualan software pada awal tahun 1980-an.

Syarikat ini diasaskan oleh Masayoshi Son yang mana kini merupakan lelaki kedua terkaya di Jepun. Beliau merupakan seorang anak imigran yang berasal dari Korea Selatan dan menetap di Jepun.

Ketika usia remaja, beliau mendapat nasihat sangat berguna yang mana telah merubah hala tuju dirinya sehingga dia berada di tempatnya sekarang.

Nasihat tersebut datangnya dari seorang yang dia sangat kagumi iaitu, Den Fujita yang merupakan pengasas McDonald’s di Jepun yang merupakan idolanya ketika usia remaja. Beliau begitu tertarik dengan buku tulisan yang ditulis oleh Den Fujita menyebabkannya bergegas ke pejabat Den Fujita untuk bertentang mata bagi mendapat nasihat bernas dari Den Fujita yang menyuruhnya menceburi bidang berkaitan komputer.

Beliau kemudianya menyambung pelajaranya ke Universiti Berkeley California untuk mengambil jurusan sains komputer dan ekonomi. Pada usia 20 tahun, beliau telah berjaya mencipta elektronik transistor yang mana kemudianya dia menjual kepada Sharp dengan harga $1.7 juta.

Pada tahun 1981, beliau telah mengasaskan syarikat Softbank yang menjual perisian komputer terutamanya kepada Syarikat NEC dan juga Sharp. Masayoshi Son kemudianya mengembangkan syarikat tersebut dengan mengapungkan saham syarikat Softbank pada tahun 1994.

Di antara kejayaan yang paling besar dalam sejarah syarikat syarikat tersebut adalah dengan membuat pelaburan terhadap Alibaba dengan merupakan syarikat terawal yang melabur sebanyak $20 juta kepada Jack Ma pada tahun 2000. Pada tahun ini, pelaburan yang dilakukannya itu bernilai $100 bllion hasil daripada pelaburan yang dibuat pada awal abad ke-20 itu.

Tidak semua pelaburan yang dibuat oleh Masayoshi Son ini berjaya. Oleh kerana syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang melabur dalam  syarikat kebanyakanya start-up, Softbank terdedah kepada pelbagai kemungkinan yang tidak menentu di pasaran.

Di antara peristiwa yang paling diingati oleh beliau adalah ketika berlakunya krisis dot-com bubble yang menyaksikan hampir keseluruhan kekayaan yang dimilikinya lesap sekelip mata.

Peristiwa dot-com bubble tidak sedikit pun mematahkan semangat beliau untuk terus melabur ke dalam syarikat start-up. Selain itu juga, di antara pelaburan yang paling kontroversi yang dilakukan oleh Masayoshi Son adalah pelaburan yang dibuat ke atas syarikat WeWork.

Pelaburan ini dikatakan melebihi apa yang sepatutnya dilaburkan kerana syarikat WeWork tidak membuat sebarang keuntungan seperti yang diharapkan. Para pengaalisis percaya bahawa syarikat WeWork merupakan punca utama syarikat Softbank dibelenggu hutang.

Di antara pelabur terbesar yang melabur ke dalam Softbank adalah putera Arab Saudi Mohamad bin Salman.

Sama seperti syarikat teknologi yang lain, Softbank tidak terlepas dengan wabak Covid-19 yang mana syarikat tersebut mengalami kerugian sebanyak $18 bilion. Di antara langkah yang terpaksa diambil oleh syarikat tersebut bagi mengurangkan bebanan hutang adalah menjual sebanyak $41 bilion aset mereka dan aset yang terbesar adalah T Mobile bagi menstruktur semula syarikat tersebut.

Pengajaran yang boleh kita ambil dari Masayoshi Son ini adalah beliau merupakan seorang yang sangat suka mengambil risiko dan tidak berputus asa untuk berjaya. Dalam tempoh 40 tahun sahaja, Softbank telah berjaya menempatkan diri mereka sebaris dengan syarikat gergasi lain yang telah berusia ratusan tahun di Jepun.

Sumber Rujukan: https://www.businessinsider.com/masayoshi-son-softbank-net-worth-lifestyle-silicon-valley-estate-photos-2019-6Source link