Artikel Terkini

Top 10 Startup Paling Bernilai Di Dunia


Ada yang tak tahu startup ni apa? Kalau mengikut Wikipedia, startup adalah syarikat atau projek yang dimulakan oleh seorang usahawan untuk mencari, membangun, dan mengesahkan model perniagaan yang boleh diskalakan.

Sebab itulah konsep startup dan keusahawanan adalah serupa.

Walaubagaimanapun, keusahawanan merujuk kepada semua jenis perniagaan dan tidak bertujuan untuk berkembang besar; manakala startup merujuk kepara perniagaan baru yang bertujuan untuk berkembang, mempunyai pekerja dan menjadi gergasi dalam bidang yang diceburi.

Startup berdepan dengan kadar kegagalan yang sangat tinggi, dan hanya sebilangan kecil yang berjaya dan mempunyai potensi untuk menjadi peneraju dan berpengaruh. Dan ada juga startup yang berkembang menjadi unicorn, iaitu syarikat yang dipegang secara persendirian dengan nilai lebih daripada $1 bilion.

Menurut CB Insights, terdapat 395 buah startup berstatus unicorn dengan nilai terkumpul $1.2 trilion di seluruh dunia setakat September 2019.

Dan inilah senarai top 10 startup yang paling bernilai di dunia.

Sumber: Statista

1. Bytedance (Toutiao)

ByteDance atau Beijing ByteDance Technology Co Ltd. adalah merupakan syarikat teknologi berasal dari Beijing yang mengusahakan beberapa platform AI.

Toutiao adalah merupakan platform terkemuka mereka di China dan seluruh dunia.

2. Didi Chuxing

Kalau di Malaysia kita ada Didi and Friends, tapi di China kita ada Didi Chuxing. Ianya merupakan syarikat pengangkutan yang berpangkalan di Beijing, yang menyediakan perkhidmatan berasaskan aplikasi.

Di antaranya adalah perkhidmatan memanggil teksi, memanggil kereta persendirian, perkongsian kereta dan motosikal secara sosial, penghantaran barangan; termasuklah perkhidmatan kereta seperti jualan, sewaan, pembiayaan, penyelenggaraan, pengecasan kenderaan elektrik dan banyak lagi.

3. JUUL Labs

Juul Labs, Inc. adalah sebuah syarikat e-rokok yang berasal dari California, Amerika Syarikat. Ianya mengeluarkan e-rokok berjenama Juul.

4. WeWork

WeWork merupakan syarikat hartanah yang menyediakan perkongsian tempat kerja untuk startup, dan perkhidmatan untuk syarikat. Ditubuhkan pada tahun 2010 dan berpangkalan di New York City, WeWork mengurus hartanah seluas 46.63 juta persegi.

WeWork juga merekabentuk dan membina pejabat maya (virtual office) dan fizikal, dan kini mempunyai lebih daripada 5,000 pekerja di lebih 280 lokasi, merentasi 86 bandar di 32 buah negara seluruh dunia.

5. Airbnb

Airbnb, Inc. merupakan pasaran dalam talian bagi mengurus dan menawar tempat penginapan, iaitu homestay dan pengalaman pelancong. Paling menarik, syarikat yang berasal dari San Francisco, California ini tidak memiliki sebarang hartanah pun.

Mereka membuat keuntungan dengan menjadi broker atau orang tengah, dan menerima komisyen daripada setiap tempahan yang dibuat.

6. Stripe

Stripe merupakan syarikat teknologi kewangan yang berpangkalan di San Francisco, California. Perisian mereka membenarkan individu dan perniagaan untuk membuat dan menerima bayaran melalui Internet.

Stripe juga menyediakan kepakaran teknikal, pencegahan penipuan, dan infrastruktur perbankan yang diperlukan bagi mengendali sistem bayaran secara online.

7. SpaceX

Space Exploration Technologies Corp. atau dikenali sebagai SpaceX, adalah syarikat aeroangkasa dan menawarkan perkhidmatan pengangkutan angkasa yang berpangkalan di Hawthorne, California.

Ianya diasaskan oleh Elon Musk pada tahun 2002 dengan sasaran untuk mengurangkan kos pengangkutan angkasa lepas bagi membolehkan kita tinggal di planet Marikh.

8. Epic Games

Epic Games, Inc. (sebelum ini dikenali sebagai Potomac Computer Systems dan kemudiannya Epic MegaGames, Inc.) adalah sebuah syarikat permainan video dan pembangunan perisian yang berpangkalan di Cary, Carolina Utara. Syarikat ini diasaskan oleh Tim Sweeney pada tahun 1991.

Epic Games membangunkan Unreal Engine, sebuah enjin permainan yang memacu permainan video popular seluruh dunia. Di antara permainan video yang dibangunkan mereka sendiri adalah Fortnite, Unreal, Gears of War dan Infinity Blade.

9. Grab

Grab Holdings Inc., yang dulunya dikenali sebagai MyTeksi dan GrabTaxi, pada mulanya berasal dari Malaysia; dan kemudiannya berpindah ke Singapura. Ianya merupakan syarikat pengangkutan yang juga menawarkan perkhidmatan penghantaran makanan dan pembayaran digital.

Ia kini beroperasi di kebanyakan negara di Asia Tenggara seperti Singapura, Malaysia, Indonesia, Filipina, Vietnam, Thailand, Myanmar dan Kemboja. Ianya merupakan syarikat decacorn pertama di Asia Tenggara, dengan penilaian lebih daripada $10 bilion.

10. DoorDash

DoorDash Inc. ditubuhkan pada tahun 2013 dan berasal dari San Francisco adalah syarikat yang menawarkan perkhidmatan penghantaran makanan.

DoorDash adalah salah sebuah syarikat teknologi yang menggunakan perkhidmatan logistik bagi menghantar makanan dari restoran. Ia kini telah berkembang ke 56 buah pasaran dan lebih daripada 600 buah bandar di seluruh Amerika Syarikat.

Kredit: Statista

Komen

komen

Source link