Artikel Terkini

Top Glove Kini Syarikat Ketiga Terbesar Di Bursa Malaysia


Top Glove kini menjadi syarikat ketiga terbesar yang tersenarai di Bursa Malaysia dari segi modal pasaran yang mana mendahului Tenaga Nasional Berhad (TNB). Ini berlaku apabila saham Top Glove naik sehingga 11% ke paras tertinggi RM24.50 pada pagi Isnin (13 Julai 2020).

Saham susut kepada RM23.90 pada pertengahan sesi Isnin tetapi masih tinggi daripada paras harga pembukaan RM22.50. Kini modal pasaran syarikat itu meningkat kepada RM65.7 billion lebih tinggi daripada syarikat tenaga milik kerajaan, TNB.

Hari Isnin sahaja, lebih daripada 20 juta saham Top Glove didagangkan yang mana semakin hampir kepada penyandang kedua modal pasaran terbesar iaitu Public Bank dan seterusnya Maybank di tempat pertama dengan RM88.8 billion.

Menurut Kenanga Investment Bank Bhd, Top Glove mampu mencapai harga RM32 seunit dengan prospek positif beberapa suku tahunan akan datang.

Setakat pada pukul lima petang Isnin, harga saham Top Glove ditutup pada RM24 dengan kenaikan 9.5%.

Syarikat ini dikatakan akan membuka dua buah kilang setiap tahun untuk menyamai permintaan global terhadap sarung tangan getah. Peningkatan harga saham Top Glove adalah jangkaan pelabur terhadap permintaan yang terus meningkat berikutan lonjakan kes positif terutamanya di Amerika Syarikat dan Brazil.

Jangkaan permintaan yang terus meningkat juga berikutan kesedaran orang ramai terhadap penjagaan daripada jangkitan kuman.

Buat masa ini, Top Glove mempunyai 45 buah kilang yang mana 34 daripadanya adalah kilang penghasilan sarung tangan yang mampu mengeluarkan 78.7 billion unit setahun.

MIDF Research meramalkan pengeluaran Top Glove akan meningkat 36% daripada 73.8 billion unit pada suku ketiga kepada 100.4 billion unit pada suku keempat 2021.

MIDF juga menaik taraf penilaiannya terhadap Top Glove daripada ‘neutral’ kepada ‘buy’ dengan sasaran harga seunit saham RM 26.12 daripada RM17.30 sebelum ini.

Ambank Research pula percaya momentum kenaikan saham syarikat ini akan berterusan dan menuju sasaran take-profit (TP) RM24.82 dan RM26.62 selepas ia menembusi paras resistance RM20.16 dengan jumlah dagangan yang tinggi.

Sumber rujukan:

https://www.malaymail.com
https://www.nst.com.mySource link