Artikel Terkini

Tutorial Tukar Status Akaun KWSP Kepada Simpanan Shariah Secara Online


Dulu kita tidak ada pilihan, sekarang sudah ada.

Sebagai orang Islam, kita wajib menukar simpanan konvensional dalam KWSP kepada Simpanan Shariah. Ia boleh dilakukan dengan mudah secara online.

Dengan menukar akaun KWSP kepada simpanan shariah bukan bermaksud ia akaun berbeza, tetapi ia akan mengikut konsep pengurusan dan prinsip shariah. Ianya terbuka kepada semua rakyat Malaysia tidak kira latar belakang bangsa, agama dan status warganegara.

Perbezaan Simpanan Konvensional vs Simpanan Shariah

Jom kita lihat cara-cara untuk tukar status akaun KWSP kepada Simpanan Shariah.

1.  Login i-Akaun (Ahli)

This image has an empty alt attribute; its file name is Tutorial-Bergambar-Cara-Nak-Semak-Prestasi-Dana-Guna-i-Invest-KWSP1-700x443.jpg

Penukaran boleh dibuat secara online, cuma perlu login i-Akaun KWSP anda terlebih dahulu. Sekiranya menggunakan telefon, anda boleh juga guna aplikasi i-Akaun. Atau nak guna website KWSP pun tiada masalah.

2.  Klik
Tab Simpanan Shariah

Akan ternampak satu tab Simpanan Shariah selepas masuk ke dalam website KWSP. Klik tab Simpanan Shariah tersebut dan tekan tukar status. Anda boleh tukarkannya dari konvensional kepada shariah. Mudah sahaja kan?

3.   Tunggu Permohonan Diluluskan

Kita hanya perlu menunggu sehingga permohonan penukaran status akaun KWSP diluluskan sahaja. Selain daripada memohon secara online, anda juga boleh memohon di KWSP dengan cara membawa kad pengenalan sahaja serta memerlukan cap ibu jari untuk cetakan akad shariah yang akan dicetak.

Apa Yang Anda Patut Tahu
Sebelum Membuat Pertukaran Status?

Sejak perlaksanaan simpanan KWSP yang patuh Shariah, dividen tahunan simpanan Shariah adalah kurang daripada dividen simpanan konvensional.

Rasanya itu tidak berapa penting, asalkan kita tidak terjebak dengan najis riba seperti sebelum ini. Baca juga Mengapa Dividen Simpanan Syariah KWSP Sikit Berbanding Konvensional?

Anda akan menerima keputusan permohonan dalam masa 7 hari sebelum tarikh simpanan shariah berkuat kuasa. Selepas tarikh berkuat kuasa simpanan tersebut, ahli KWSP tidak boleh membatalkannya lagi.

Apa lagi? Jom tukar status akaun KWSP kepada simpanan Shariah sekarang!

Sumber Rujukan

Komen

komen

Source link