Artikel Terkini

Wahai Anak Muda, Jauhi 4 Perkara Ini Kalau Taknak Bergelar Bankrap


Statistik menunjukkan kadar bankrap anak muda dibawah usia 25 tahun mencatatkan peningkatan. Ia amat membimbangkan dengan menunjukkan pengurusan kewangan anak muda pada tahap yang teruk. Menurut statistik daripada Bank Negara Malaysia (BNM), 47% pemuda mempunyai hutang kad kredit yang tinggi manakala 38% mempunyai pinjaman peribadi.

Statistik juga menunjukkan kebanyakan mereka ini adalah terdiri daripada golongan yang berpelajaran, dengan lulusan universiti yang paling ramai. Kegagalan mereka dalam membuat pembayaran semula kepada pihak bank telah menjadikan nama mereka disenarai hitam dan seterusnya diisytihar bankrap.

Berikut merupakan 4 perkara yang sering dipandang remeh oleh anak muda sehingga menyebabkan mereka terjerumus ke dalam masalah kewangan.

1. Rasa Masih Muda, Perjalanan Masih Jauh

Keluar sahaja daripada universiti setelah menamatkan pelajaran, perkara pertama yang mereka fikirkan adalah untuk memiliki sebuah kereta yang mewah dan gaya hidup yang mewah. Fresh grad minta gaji sampai RM3,000, tapi berangan nak beli kereta Honda City dengan instalment RM1,000 sebulan selama 9 tahun. Time ni lah nak enjoy, setelah tamat belajar selama berbelas tahun lamanya.

Pemikiran untuk mendapatkkan kerja yang bagus itu adalah satu perkara yang baik, namun yang menjadi tidak baiknya apabila mereka lupa untuk membuat. Ramai beranggapan bahawa, usia mereka masih muda, simpanan tu nanti-nantilah.

Kesannya, mereka tidak dapat mengawal perbelanjaan dan kewangan mereka sendiri. Dan tanpa mereka sedar juga, komitmen menjadi semakin tinggi. Dah jadi hamba bank, pergi balik kerja semata-mata untuk bayar balik hutang kepada pihak bank.

2. Tiada Matlamat 

Walaupun anak muda ini tergolong daripada lepasan universiti, tidak semestinya mereka ini mempunyai ilmu kewangan yang mantap. Masih ramai yang tidak punyai matlamat kewangan, dan tak tahu pun berapa peratus daripada simpanan, jenis-jenis tabung simpanan yang berbeza, kepentingan membeli rumah di usia muda; dan bermacam-macam lagi.

Carilah sifu-sifu hebat di media sosial seperti Facebook, terlalu banyak perkongsian ilmu kewangan – percuma pulak tu. Namun, tidak ramai anak muda yang mengambil peluang untuk mendalami ilmu-ilmu tersebut.

Tanpa matlamat yang jelas, maka tiadalah hala tuju dalam perancangan kewangan. Hanya tahu pergi kerja, dapat gaji, belanjakan wang tersebut, tunggu gaji seterusnya.

3. Tiada Disiplin

Anak muda mana yang tak tergoda untuk beli kereta baru, pakai smartphone terkini dan makan minum di tempat hipster. Berbelanja mengikut hawa nafsu sesungguhnya menelan kos yang tinggi.

Ramai yang menganggap ianya hanyalah disebabkan melayan hobi dan juga kehendak hati. Jika anda terus-menerus buat sedemikian, tunggu masa untuk anda terjerumus ke lembah hutang keliling pinggang. Sebelum cukup bulan, dah habis duit. Simpanan tiada, pelaburan tiada, hutang kad kredit cuma bayar minima setiap bulan.

4. YOLO (You Only Live Once)

Bagi mereka yang tidak biasa dengan YOLO ni, anda mesti berusia 25 tahun dan ke atas bukan?

YOLO ini secara ringkasnya bermaksud, anda hidup di atas muka bumi ini hanya sekali. Ya betul, anda cuma hidup sekali je, tapi anda hidup tanpa berfikir tentang masa depan. Hanya tahu untuk enjoy, pergi berjalan-jalan luar negara, tak bayar hutang pun tak apa, tak beli rumah pun tak apa, ada yang sampai tak kahwin pun tak apa juga.

Nakkan kebebasan dalam kehidupan, sampai tak pedulikan sekeliling. Tapi lambat-laun, pasti kehidupan YOLO ini akan menjerat anda juga.

Semak Kedudukan Kewangan Anda Dengan Laporan Kredit

Dah terbuka minda sedikit tentang kesilapan yang tak sepatutnya dilakukan, sudah tiba masanya untuk kita berubah. Sebab itulah penting untuk kita tahu kedudukan kewangan kita di mata pihak bank atau institusi kewangan. Bila dah tahu maklumat ini, baru tahu di mana kesilapan anda, dan berusahalah untuk memperbaikinya.

Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai kedudukan kewangan anda secara online.

Laporan ini megandungi maklumat seperti i-Score (skor kredit), CCRIS, SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM15.00 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line.

Komen

komen

Source link