Artikel Terkini

13 Orang Bilionaire Yang Tak Tamat ‘U’


Pusat pengajian tinggi merupakan gedung ilmu yang terbaik bagi mempelajari ilmu secara terperinci dan mendalam. Kebanyakan impian para siswazah adalah untuk menamatkan pengajian di dalam mana-mana bidang yang mereka ambil, demi segulung ijazah bagi menempatkan diri di alam pekerjaan.

Tidak semua orang yang berpeluang untuk menamatkan pengajian mereka di pusat pengajian tinggi, dan itu bukanlah alasan untuk mereka tidak berjaya.

Di Amerika Syarikat, 1 daripada 8 bilionaire tidak pernah menghabiskan pengajian mereka ketika usia remaja. Walaupun mereka tidak menamatkan pengajian, mereka tidak pernah putus asa sehinggalah mereka berjaya dalam hidup mereka dengan membina empayar perniagaan.

Mari kita lihat senarai bilionaire yang tidak berjaya menamatkan pelajaran mereka di kolej atau universiti, tetapi berjaya dalam perniagaan.

1. Ralph Lauren

Ralph Lauren merupakan pereka fesyen pakaian terkenal dunia iaitu dengan jenama Polo. Beliau tidak berjaya menamatkan pelajaran di Kolej Brauch di New York.

Beliau yang memulakan kerjayanya hanya dengan menjual tali leher, ketika bekerja di sebuah pejabat di Empire State Building. Kini beliau mampu tersenyum dengan kejayaan empayar perniagaan fesyennya yang bernilai $5.8 bilion.

2. Jan Koum

Merupakan seorang imigran yang datang ke Amerika Syarikat bersama dengan ibunya ketika usia masih remaja. Jan Koum merupakan pengasas bersama aplikasi permesejan yang paling popular iaitu WhatsApp yang kemudianya dibeli oleh Facebook dengan harga $19 bilion.

Dengan pembelian tersebut, beliau telah menjadi seorang bilionaire dengan nilai sebanyak $10 bilion.

3. Mark Zuckerberg

Merupakan di antara bilionaire yang paling popular di dunia. Hampir semua penduduk Malaysia menggunakan Facebook dan mengenali beliau.

Mark tidak menamatkan pembelajarannya ketika berada di Universiti Harvard kerana fokus dalam pembangunan Facebook. Kini kekayaan yang dimilikinya adalah sebanyak $66 bilion ketika usianya baru mencecah 35 tahun.

4. Sheldon Adelson

Merupakan taikun terbesar di dalam industri perjudian. Sheldon yang memiliki pusat perjudian di Las Vegas, Macau dan juga Singapura.

Beliau dilahirkan dalam keluarga yang miskin dan mula berniaga ketika berusia 12 tahun. Beliau juga gagal menamatkan pengajiannya di peringkat kolej.

Walaupun gagal menamatkan pengajian, beliau merupakan usahawan yang mempunyai 50 jenis perniagaan sebelum menjadi seorang bilionaire. Kini kekayaan yang dimilikinya adalah sebanyak $33.1 bilion.

5. Ted Turner

Merupakan pengasas rangkaian berita yang paling popular di Amerika Syarikat. Ted Turner telah mengasaskan CBB yang popular pada era 1980-an. Rangkain berita CNN ini ppopular kerana beritanya disiarkan selama 24 jam sehari dan 7 kali seminggu.

Beliau telah dibuang daripada universiti kerana membenarkan teman wanitanya menumpang di dalam biliknya ketika beliau masih lagi seorang pelajar di Universiti Brown.

Kini nilai kekayaan yang dimiliki Ted adalah berjumlah  $2.2 billion.

6. Ty Warner

Beliau merupakan pengasas kepada barangan mainan yang popular di Amerika Syarikat iaitu Beanie Baby. Mainan Beanie Baby merupakan sejenis beruang yang comel yang digemari oleh kanak-kanak.

Beliau tidak dapat meneruskan pengajian di kolej kerana tidak mampu untuk membayar yuran pengajiannya.

Kini kekayaan yang dimilikinya adalah sebanyak $2.6 bilion.

7. David Geffen

Beliau merupakan lelaki terkaya di dunia dalam bidang hiburan. David juga merupakan pengasas bersama dengan Steven Spielberg untuk syarikat animasi terkenal dunia iaitu DreamWorks Animation sebelum syarikat itu dibeli oleh gergasi perfileman hollywood, Universal Pictures.

Selain mempunyai syarikat perfileman, beliau juga merupakan producer untuk industri muzik yang terkenal di Amerika Syarikat. David pernah berbohong dengan mengatakan beliau merupakan seorang graduan daripada universiti UCLA, tetapi sebenarnya tidak.

Kini kekayaanya adalah sebanyak $8.4 bilion.

8. Michael Dell

Merupakan pengasas syarikat Komputer Dell. Pada lewat tahun 1990-an, Dell telah menguasai pasaran komputer kerana syarikat tersebut telah menjual komputer dengan harga yang murah dan berkualiti.

Beliau telah memulakan perjalanan syarikatnya dengan menjual komputer daripada bilik asramanya. Dell kini mempunyai kekayaan sebanyak $30.6 bilion.

9. Larry Ellison

Larry merupakan pengasas Oracle yang terkenal dengan menyediakan platform untuk pangkalan data (database). Beliau telah dua kali gagal dalam menamatkan pengajian di peringkat tinggi dalam hidupnya.

Walaupun dia gagal sebanyak dua kali, beliau kini memiliki kekayaan sebanyak $63 bilion melalui syarikat yang diasaskanya itu.

10. Bill Gates

Bill Gates telah meninggalkan pengajian di Universiti Harvard setelah dua tahun berada di sana, untuk membangunkan Microsfot bersama dengan rakan baiknya Paul Allen.

Kini Microsoft merupakan syarikat yang paling bernilai di dunia daripada segi market capitalization. Kekayaan Bill Gates adalah sebanyak $102 bilion dan beliau merupakan seorang dermawan yang sangat pemurah.

11. Travis Kalanick

Merupakan seorang CEO yang paling  kontroversi di Lembah Silikon. Beliau merupakan salah seorang pengasas aplikasi popular iaitu Uber.

Di antara kontroversi yang pernah dicetuskan oleh Travis adalah dengan bergaduh dengan seorang pemandu Uber ketika menggunakan perkhidmatan tersebut.

Beliau yang gagal melanjutkan pengajian di universiti UCLA, kini bernilai sebanyak  $3.7 bilion.

12. Donald Newhouse

Beliau gagal meneruskan pengajian di Universiti Syracuse kerana membantu perniagaan yang dimiliki oleh keluarganya. Donald yang dilahirkan dalam keluarga pertengahan, telah meneruskan legasi perniagaan yang ditinggalkan oleh bapanya, iaitu Advance Publications.

Beliau seterusnya berjaya mengembangkan lagi perniagaan media milik bapanya, sehingga menjadikanya seorang bilionaire dengan kekayaan sebanyak $12.8 bilion.

13. Micky Arison

Merupakan pengasas kepada syarikat Carnival Corp yang merupakan syarikat kapal persiaran terbesar di dunia.

Micky merupakan pelajar yang tidak berjaya menamatkan pengajian di Universiti Miami, namun kini kekayaan yang dimiliki olehnya adalah sebanyak $7.7 bilion.

Sumber Rujukan: Business Insider

Komen

komen

Source link