Artikel Terkini

Pakai Sarung Tangan Ketika Membeli Keperluan. Sejauh Mana Keberkesanannya?


Lewat ini, seluruh dunia digemparkan dengan penularan virus COVID-19 yang boleh menyebabkan jangkitan pada saluran pernafasan.

Dengan bilangan kes yang kian meningkat saban hari, rakyat Malaysia dilihat semakin panik dan bimbang dengan keselamatan mereka. Dek kerana paranoid dengan virus COVID-19 ini, pelbagai langkah pencegahan yang tidak perlu pun kita ikut. Antaranya adalah pemakaian topeng muka dan sarung tangan ketika keluar membeli keperluan.

Tahukah anda, topeng muka hanya perlu dipakai oleh mereka yang tidak sihat sahaja. Manakala pemakaian sarung tangan untuk menghindar dari jangkitan virus adalah tidak efektif sama sekali.

Itulah yang dikongsi seorang Doktor dalam Instagram beliau. Menurut Dr. Say Shazril, memakai sarung tangan ketika membeli barang tidak efektif dalam mengelak dari terkena jangkitan malah lebih merbahaya!

To Glove Or Not To Glove?

Pemakaian gloves (atau sarung tangan) cukup popular bila saya keluar membeli barang keperluan rumah. Persoalannya, adakah memakai gloves efektif dalam mengelakkan terkena jangkitan COVID-19?
Jawapannya TIDAK, MALAH IA LEBIH BERBAHAYA.

“Sebab ape pulak doc? Bile pakai gloves takdelah kulit jari kita sentuh virus tu”. Secara teorinya betul apa yang anda fikirkan tapi secara praktikalnya tidak.

Ada dua sebab:

1. Sarung tangan atau gloves boleh menjadi pengangkutan untuk penyebaran virus.
Contohnya anda beli groceries sambil pakai gloves then dengan gloves yg sama anda bukak pintu kereta, pegang stering, singgah pam minyak kejap & akhirnya buka tombol pintu rumah sebelum anda buang gloves tu. Kalau lah ada virus pada awal2 anda beli groceries tu tak ke dari supermarket, sekarang virus tu dah ada dalam kereta anda, di pam minyak & akhirnya di rumah anda?

2. Apabila anda pakai gloves somehow anda tak akan basuh tangan dengan lebih kerap yelah sebab mesti anda fikir “selamat dah tangan aku dalam perlindungan gloves ni takyah dah aku basuh tangan” & jika membasuh tangan ini tak dapat dijadikan “habit” bayangkan apa akan berlaku sekiranya anda kehabisan gloves? Sentuh sana sini & tak basuh tangan sebab yelah tiada “habit” itu. Sedangkan jika anda tak pakai glove, anda akan kerap mencuci tangan/ hand sanitize. Lepas beli groceries hand sanitize, lepas isi minyak hand sanitize, sebelum bukak pintu rumah hand sanitize bukankah lebih selamat? Leceh kena hand sanitize sokmo? Sebab tu lah kerajaan suruh duduk rumah!

In a nutshell amalkan nasihat WHO (World Health Organization) yang ternyata lebih efektif, mudah & murah ini:

1) KERAP BASUH TANGAN ANDA DENGAN AIR & SABUN/ HAND SANITIZER
2) ELAKKAN DARIPADA MENYENTUH MUKA ANDA
3) JAGA JARAK ANDA DARIPADA ORANG LAIN SEKURANG-KURANGNYA 1 METER
Tambah satu lagi nasihat daripada kerajaan kita
4) DUDUK RUMAH IKUT PERINTAH

Sumber : Dr Shazril Shaharuddin





Source link